Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?

Dit is een blog naar aanleiding van de persberichten rond Kaat Bollen die - na een waarschuwing van de Psychologencommisie in verband met uitdagende foto’s op haar Instagram - haar beroepstitel afstond. Maakt ‘sexy zijn’ iemand per definitie onprofessioneel?

Uiterlijk vertoon kan er misschien wel voor zorgen dat men een persoon in een bepaald hokje duwt, maar hebben we het daarom altijd bij het juiste eind? 

Zo wordt bijvoorbeeld een schaars geklede vrouw gezien als zijnde ‘gemakkelijk en goedkoop’; zo iemand kán niet slim zijn, laat staan professioneel. Maar is dat ook zo? 


Laat ons duidelijk zijn; ik ben geen feministe. Ik ben een voorstander van het in balans brengen van Yin en Yang, oftewel het laten samensmelten van twee tegenovergestelde principes of krachten. Ik ben ervan overtuigd dat de vereniging van mannelijke en vrouwelijk aspecten - zowel binnenin één persoon als in een koppel - de enige manier is om een Eén te worden met het Universum, of met God. Als man en vrouw vullen we elkaar aan, en samen worden we Mens. 


‘En God schiep de mens naar zijn beeld; man en vrouw schiep hij hen.’ (Gen.1:27) 


Uiteraard zijn er veel relaties waarin de vrouw voornamelijk leeft vanuit haar mannelijke energie (gedrevenheid, ambitie, controle, …) en de man vanuit zijn vrouwelijk energie (zorgzaamheid, empathie, emotie, …). Carrière-Vrouwen en Huis-Mannen komen dan ook meer en meer voor. Zolang beide partners elkaar aanvullen en zich beiden goed voelen in die rol, kan dit perfect werken! Hetzelfde geldt natuurlijk voor koppels met twee mensen van hetzelfde geslacht. 

Pas op het moment dat de balans zoek raakt, beginnen de problemen. 


Vrouwen leven de laatste jaren meer en meer vanuit hun mannelijke energie. Ons beeld van een ‘sterke’ vrouw is dan ook de vrouw die alles onder controle heeft. Ze is niet enkel hoofd van het gezin, maar heeft daarnaast ook een bloeiende carrière en een druk sociaal leven. Als vrouw ‘staat’ ze er; ze cijfert zich niet weg, komt op voor haar mening en durft onverbloemd zichzelf te zijn. In die visie is de vrouw die zichzelf letterlijk durft ‘bloot’ te geven - en daarbij niet bang is voor de mening van anderen - een sterke vrouw. En zo iemand kan natuurlijk ook slim én professioneel zijn! 

Maar veel mannen voelen zich door zo’n ‘uitdagende’ vrouw vaak bedreigd, met als resultaat dat die vrouw een label krijgt. Zoals dat gebeurde met Kaat. 


Hoe gaan we daar nu mee om? Schuiven we alle schuld af op de mannen? Zij moeten zich maar leren beheersen, en de andere kant opkijken als ze geen bloot willen zien!

Of zijn we zelf ook deels verantwoordelijk; wetende dat mannen van nature een zwak hebben voor vrouwelijk bloot én dat we een bedreiging vormen voor hun mannelijkheid als we ónze mannelijke energie teveel laten overheersen? 

Zijn we werkelijk een 'sterke’ vrouw als we ons - letterlijk - durven blootgeven? Of proberen we onbewust de mannenwereld te domineren, waardoor we onze eigenwaarde juist naar beneden halen? Gaan we op die manier geen onnodige strijd aan, in plaats van te streven naar samenwerking en eenheid? 


"Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? 

Ze is meer waard dan edelstenen. 

Haar man vertrouwt op haar, en zal daar rijkelijk bij winnen. 

Ze brengt hem voorspoed, geen ellende, alle dagen van haar leven. 

Zij is vol daadkracht, onvermoeibaar is ze in de weer. 

Als ze haar zinnen op een akker zet, koopt ze hem, en van wat ze heeft verdiend, plant ze een wijngaard. 

Ze vervaardigt kleding en gordels, en levert die aan kooplui. 

Haar handen strekt zij uit naar de behoeftigen, ze geeft de armen hulp. 

Niemand in haar huis hoeft sneeuw te vrezen, zij heeft hen allen warm gekleed. 

Zelf gaat ze gekleed in linnen en purperen wol, en haar man geniet bekendheid in de stad. 

Uit haar verschijning spreken kracht en waardigheid, de dag van morgen ziet ze lachend tegemoet. 

Ze spreekt wijze woorden, wat ze zegt zijn liefdevolle lessen. 

Haar kinderen prijzen haar, haar man bejubelt haar. 

Er zijn veel sterke vrouwen, maar jij overtreft ze allemaal!"

(Spreuken 31:10-31)


Wat een mooie woorden spreekt de Bijbel over de vrouw! Uit dit stukje blijkt duidelijk hoe we als vrouw (of met vrouwelijke energie) onze wederhelft kunnen aanvullen. Niet enkel geeft de vrouw hier leiding aan het huishouden, maar tevens neemt zij ook haar eigen beslissingen en zorgt ook zíj voor extra inkomsten! Ze is betrouwbaar, ijverig en onzelfzuchtig. Ze gaat klassevol gekleed, en vormt de stille wijsheid achter haar man, zodat hij als ‘expert’ naar buiten kan treden. Want achter elke sterke man, staat een sterkere vrouw!

Wordt het geen tijd dat we ernaar streven zo’n vrouw te worden?

En wat een mooie wereld zou het zijn als ook de mannen - net als John Stuart Mill (een van de grondleggers van het liberalisme) - eens toe konden geven; “Alles wat het meest treffend en diepzinnig is, behoort toe aan mijn vrouw!” ;-) 


Every man needs a woman when his life is a mess

- because the queen protects the king -

just like in a game of chess. 

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Krachten van Gedachten

11 Emoties van een miskraam

De Transformatie van de Vlinder