7 geboden voor mannen tijdens de bevalling


1. Blijf kalm! 

Blijf ten allen tijde rust uitstralen. Ook wanneer de bevalling tergend traag gaat en je liefst de muren zou oplopen van ongeduld. Weet dat het voor je vrouw nog veel trager gaat. Ook zij krijgt iedere keer te horen dat er geen of weinig vooruitgang is, terwijl haar lichaam het ontzettend zwaar te verduren heeft. Probeer je ongeduld niet op haar te projecteren, want dan krijgt ze het idee dat ze faalt; een gevoel dat ze kan missen als kiespijn! Al ‘verkiest’ ze waarschijnlijk toch tandpijn op zo’n moment. 


Ook wanneer de bevalling erg snel gaat, is het voor een man (zeker de eerste keer) heel normaal om in paniek te raken. Weet echter dat een baby er zelden zomaar ter plekke uitvalt. Als dit dan toch zou gebeuren, kun je er in principe van uitgaan dat er weinig complicaties zijn. Bevallingen met veel complicaties vereisen meestal een medisch ingrijpen. Zelfs wanneer dit laatste het geval zou zijn, is het van belang haar positief te blijven stimuleren en haar het gevoel te geven dat alles goed komt. Vergeet niet dat jij haar enige zekerheid bent in een onvoorspelbare situatie; wees haar baken tijdens de (weeën)storm. 

2. Don’t play games!

Check niet even snel je Facebook, beantwoordt niet even kort die mail en speel alsjeblieft helemaal geen spelletjes! Een lange arbeid wordt maar al te vaak gezien als verloren tijd die ‘nuttig’ moet worden ingevuld. De smartphone is in zo’n geval een welkome tijdverdrijver. Veel mannen blijken van nature de neiging te hebben om stressvolle situaties te ontvluchten door zich even af te sluiten en een virtuele battle aan te gaan. Reality check; de battle van de vrouwen is echt! We hebben onze ridder op het witte paard nu hard nodig. Dus hou haar hand vast en trek samen ten strijde. Be social, not only on social media! 

3. Neem initiatief 

Wacht niet tot je vrouw zelf aangeeft wat ze wil. Zij wordt zodanig overmand door pijn en emoties, of afgeleid door onderzoeken, dat ze zich niet meer de vraag stelt waar ze zelf behoefte aan heeft. Vaak doet ze intuïtief maar iets, want nadenken over andere mogelijkheden lukt op dat moment niet meer. Wacht niet op suggesties van een vroedvrouw, maar zoek zelf naar manieren om je vrouw van dienst te zijn; een koud washandje op haar voorhoofd, een popje om in te bijten, een ijsblokje om op te kauwen, enz … 

Help haar een houding te vinden om de weeën op te vangen; biedt haar je nek aan om rond te hangen, geef haar een fitnessbal om op te zitten, laat haar voorover buigen op het bed terwijl je haar onderrug masseert, enz … 

Zoek vooraf (!) informatie op, en proberen maar! 


Maak je er niet te makkelijk vanaf door haar een epidurale aan te praten, tenzij ze er zelf specifiek om vraagt; dat lukt haar absoluut uit eigen beweging nog wel.

Vergeef haar ook alvast de brutale manier waarop ze een voorstel afwijst, je hoeft het niet persoonlijk te nemen. 

4. Maak het romantisch

De beste omstandigheden voor een natuurlijk geboorteproces zijn dezelfde omstandigheden als die waarin de baby werd verwekt. Hou je dus niet in om thuis de romanticus uit te hangen! Maak het donker, steek kaarsjes aan, laat een lekker warm bad vollopen en zet een deuntje op waar ze van tot rust komt. Als je (nog steeds) niet weet van welke muziek ze houdt, dan is het daar nu een geschikt moment voor!


Zorg dat eventuele andere kinderen haar zo weinig mogelijk storen en neem haar zoveel mogelijk werk uit handen. Veel vrouwen hebben de neiging om tussen de weeën door nog heel wat bergen te verzetten. Teveel adrenaline is echter nefast voor een vlot verloop van de arbeid. Breng alles in gereedheid om de liefde met haar bedrijven, en je zult verbaasd zijn welk effect dat heeft! 

By the way, naar het schijnt is een push present nu ook in de mode ;-) 

5. Sugar, Daddy!

In de meeste ziekenhuizen mag een vrouw tijdens haar arbeid niet meer eten. Er wordt steeds rekening gehouden met het feit dat een spontane arbeid nog kan uitdraaien in een keizersnede. In zo’n geval is het aan te raden dat de vrouw nuchter is. 

Ook zijn vele vrouwen bang dat ze zullen moeten overgeven tijdens de bevalling - wat op zich een natuurlijk fenomeen is - en willen daarom niets eten. Toch is dit een verkeerde ingesteldheid! 


Misselijkheid tijdens de bevalling wordt namelijk versterkt wanneer er een daling is van suiker in het bloed. De baarmoeder is een spier die op zo’n moment hard aan het werk is en vele suikers verbrandt. Na urenlange weeën daalt de bloedsuikerspiegel en er ontstaat misselijkheid. 

Wees bij de vooruitziende mannen; tover een druivensuikertje uit je binnenzak, laat haar even op een lolly zuigen of voorzie een brikje appelsap. Cola met prik is dan weer niet zo’n goed idee.

6. Was het nu Sofie of Sophie? 

Inderdaad, er zijn nog steeds vaders die niet weten hoe de naam van hun kindje exact geschreven wordt. ‘Was het nu Heleen, Hélene of Helène?’ Weet dat na de bevalling aan de papa wordt gevraagd om de naam van de baby te spellen. Deze wordt dan in het dossier genoteerd en op het naambandje gedrukt. 


Tegenwoordig hoeft de moeder (indien een koppel gehuwd is) niet meer mee naar het stadhuis om de aangifte te doen. Ook daar durft het nogal eens fout lopen. Tweede namen worden vergeten, of Anne-Marie verandert in Marie-Anne. En voor je het weet ga je naar huis met baby Marianne. 

7. Vertrouw op een Hogere Macht! 

Iedereen betrapt zichzelf wel eens op het doen van een schietgebedje in tijden van nood. Wanneer mensen zich machteloos voelen en de controle over een situatie uit handen moeten geven, vertrouwen ze graag op een hogere macht om de dingen in goede banen te leiden. Het schenkt zelfs de meest ongelovigen een bepaalde rust, wetende dat ze iéts aan het doen zijn. Bidt, en je kan wel eens versteld staan van het geschenk dat je ontvangt. 


“Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden.” (Matth. 7:7) 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Krachten van Gedachten

11 Emoties van een miskraam

De Transformatie van de Vlinder